DELA

Ryska myndigheter undersökte ubåt

En expedition till den utanför Grisslehamn förlista ryska ubåten ”Som” har genomförts av svenska kustbevakningen tillsammans med ryska myndigheter, skriver Norrtelje Tidning.
Turerna är många kring den förlista ryska ubåt som hittades utanför Grisslehamn förra sommaren. Kustbevakningen genomförde den 23 september en expedition till platsen och undersökte ubåten med en obemannad undervattensfarkost. Dykföretaget Ocean X Team som upptäckte ubåten deltog inte i expeditionen. Deltog vid undersökningen gjorde istället tjänstemän från ryska ambassaden och ryska försvarsdepartementet samt personal från svenska utrikesdepartementet. Under expeditionen undersöktes möjligheterna till en bärgning av ubåten, skriver man på ryska ambassadens hemsida, och nu väntar man på en rapport från kustbevakningen innan man går vidare.

Det svenska dykföretaget Ocean X Team upptäckte ubåten i juli 2015. De har tidigare nekats av länsstyrelsen och Sjöfartsverket att bärga den med motiveringen att det inte går att fastställa att ubåten är övergiven. Dennis Åsberg från dykföretaget anser att de svenska myndigheterna prioriterar relationen med Ryssland i det här fallet och att Ocean X Team har laglig rätt att bärga ubåten, skriver Norrtelje Tidning.