DELA
Foto: Jonas Edsvik

Runar Karlsson om gallupresultatet för landsbygdspartiet: Mer stöd än jag trodde

Runar Karlssons telefon har gått varm hela veckoslutet. Många har velat diskutera det stora stödet för det eventuella landsbygdspartiet. – Idén har fått mer genomslagskraft än jag trodde, säger han. Men i första hand vill han nu ge de befintliga partierna en chans att prioritera om.

I fredagens Nya Åland berättades om stödet för partierna just nu, utgående från resultatet i Åland Gallup. Den lösa grupp kommunalpolitiker från glesbygdskommunerna som under vintern samlats och ventilerat sitt missnöje med landskapsregeringens centraliseringspolitik ingick som ett alternativ på frågan vem man skulle rösta på om det var val i dag. 11 procent skulle rösta på gruppen, som i gallupen kallas landsbygdspartiet, vilket motsvarar tre mandat i lagtinget.

I första hand kom rösterna från Centern och Obundna. Det sammanräknade stödet för landskapsregeringens partier är också det lägsta någonsin under mandatperioden.

– Att få tre mandat i lagtinget, 11 procent, utgående från diskussionerna och att det blev medialt … det visar det som vi förstått, att man är orolig för närservicen. Visst har jag tänkt att det skulle finnas ett stöd, men det blev mer än jag trodde, säger Runar Karlsson, själv saltvikare och veteranpolitiker för Centern.

Hoppas på tilläggsbudget

Under veckoslutet har det blivit långa telefonsamtal med olika politiskt intresserade.

– Det är flera som tycker att det här visar att man borde göra något, säger han.

Personligen vill han dock i första hand trycka på för att de befintliga partierna ska göra det de lovade inför valet.

– Centern, Obundna och stor del av Liberalerna har en stark landsbygdsanknytning. De måste nu fundera på det här, om det är en sådan här stor opinion så måste det beaktas. Det är ju folket som bestämmer, de måste ta det till sig.

Han fortsätter:

– Vi måste först försöka med partierna, men händer det inget, om det håller på att gå överstyr för närservicen … vete tusan om det inte bildas ett parti då.

Han upplever att många känner sig besvikna, när man inför valet lovade att landskaps-andelarna skulle återställas, men det inte har hänt.

– Nu säger man att det ska komma en tilläggsbudget i slutet av april, början av maj, vi får se då vilka partier som står upp för Ålands närservice, eller om vi som bor här inte är så mycket värda att vi ska få ha det.

Ligger och gror

I samtalen med folk under veckoslutet är det många som sagt att om det blir ett nytt parti så är de med.

Upplever du att någon är beredd att ta på sig ledartröjan?

– Inte direkt. Jag har sagt att om man är det ska man stiga fram, men det ligger och gror. Det kan vara så att om det inte tar skruv snart så blir det ett parti. Det tror jag, säger han.

Han anser att det i så fall behövs en ledare som är yngre.

– Jag vet att det är jättemycket jobb. Men debatten går vidare och det är bra att media hakar på. Det handlar om demokrati det här, det är folkopinionen som bubblar upp, säger han.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp