DELA

Rugby: huligansporten för gentlemän

RUGBY. Det dundrar i marken när femton vuxna karlar springer över konstgräset på Vikingavallen i Jomala. Ångan från deras kroppar och utandningsluften bildar små moln i kvällen. Strålkastarna kastar långa skuggor på planen och coach Rasmus Basilier ropar instruktioner. Den här träningen deltar två nya killar som släpar sig fram med plågade ansiktsuttryck. Andra flyger fram med lätta steg. En av dem är Fredrik Lundberg som varit med i Åland Stags Rugby Club sedan laget startades i maj 2013.

– Jag hade börjat träna igen på allvar och ansåg att jag var byggd på ett sånt sätt att jag skulle ha en fördel i rugby, säger Fredrik om varför han blev intresserad av rugby. Sedan övertalade han sin lillebror Martin Lundberg att testa.

– En av orsakerna till att jag började var för att få tackla Fredrik, säger Martin.

Bröderna Lundberg menar att tjusningen med rugby är att det, förutom att vara roligt, är en sport som är inkluderande och passar alla kroppstyper.

– I till exempel fotboll eller handboll så gynnas en viss typ av snabba spelare medan det i rugby finns positioner där du gör nytta som stor, stark och tung. De som är små och snabba är också viktiga men hela spektrat behövs för att bygga ett lag, säger Fredrik.

Det är också en väldigt respektfull sport där domarens ord är lag.

Läs hela reportaget i fredagens Nya Åland.

Text och foto: Ida K Jansson