DELA
Foto: Malin Henriksson (arkivfoto)

Rikstidning granskar Teater Alandica

Tidningen Hufvudstadsbladet publicerar i dag, söndag, en stor granskning av Teater Alandica, där ett flertal källor vittnar om att föreningens ordförande Robert Liewendahl utsatt flera ungdomar för oönskat beteende. Robert Liewendahl nekar själv till de anklagelser som riktas mot honom.

– Jag har skrivit 50 skådespel, jag har varit ordförande för föreningarna i snart 30 år och haft stora framgångar. Jag har aldrig någonsin utsatt någon människa för det som du säger nu. Det är en illvilja, säger han till tidningen, och fortsätter:

– Det känns som om det är någon som vill en illa. Det kanske har gått för bra för oss.

I granskningen har Hufvudstadsbladet pratat med ett fyrtiotal personer som varit aktiva inom det åländska teaterlivet under de senaste 30 åren. Sex av personerna berättar att de själva blivit utsatta för olämpligt beteende av Robert Liewendahl.

Flera händelser kopplas till efterfester där det förekommit mycket alkohol. Uppgifter om en gränslös miljö är samstämmiga.

Även detta förnekar Robert Liewendahl:

– Jag har inte varit på några efterfester vad jag känner till. Absolut inte. Vi har ätit middag på restaurang och sedan har vi skiljt åt, säger han till tidningen.

Hufvudstadsbladets granskning är gjord med anledning av det upprop mot sexuella trakasserier inom Teater Alandica som 34 kvinnor skrivit under och som Nya Åland rapporterade om i våras. Robert Liewendahl sa då till Nyan att styrelsen för föreningen måste ta anklagelserna på största allvar.