DELA
Foto: Jonas Edsvik

Riksregeringen inför nya restriktioner-Åland undantaget från testkrav vid gränsen

Sent i går kväll tog riksregeringen beslut om riktlinjer för nya restriktioner, rapporterar bland andra spt. För Åland finns dock undantag.

Som orsak till de nya rekommendationerna uppges att man anser att det behövs det både riksomfattande och regionala åtgärder som effektivt begränsar närkontakter. Detta görs för att förhindra spridningen av covid-19. Åtgärderna ska även ge ytterligare tid för administrering av tredje dosen vaccin.

Från och med mellandagarna måste alla som anländer till Finland, även från Schengen- och andra EU-länder, visa upp ett negativt covidtestresultat.

Ålands riksdagsman Mats Löfström skriver dock nu på morgonen på sin Facebook-sida att:
”Åland och Lappland får undantag från de nya inresebegränsningarna som träder i kraft den 28 december. På så vis kommer vi kunna säkerställa kontakterna över gränsen för exempelvis familjer, släkt och anställda. Undantaget är utformat som så att resor mellan Åland och Norrtälje kommun är undantagna från de nya återinförda inre gränskontrollerna. Reser man alltså in från Grisslehamn eller Kapellskär till Åland och är över 16 år behöver man enbart kunna uppvisa ett vaccinationbevis (eller ersätta det med ett test vid ankomst), alltså precis som är fallet idag. Man behöver alltså inte ha ett negativt förhandstest som i övrigt kommer börja krävas (oavsett vaccinationsgrad) för inresa till Finland 28.12-16.1 för tiden då de inre gränskontrollerna nu återinförs.”

Negativa testresultat krävs aldrig heller av finländska medborgare, personer som varaktigt bor i Finland eller personer som har en nödvändig grund för inresa. Sådana skäl kan vara till exempel tvingande familjefrågor.

Barer och undervisning

Riksregeringen har även kommit med nya rekommendationer för restauranger och barer. Vi återkommer under dagen med hur detta påverkar lokalt på Åland.

Gällande undervisningen så rekommenderar regeringen distansundervisning för högskolorna och universiteten, åtminstone om närundervisning inte är absolut nödvändigt. Men samtidigt sägs att det är de regionala myndigheterna som själva tar i bruk begränsningar enligt vad de anser att behövs.

Institutet för hälsa och välfärd har klassat bland annat bibliotek, museer och teatrar som platser med låg smittorisk eftersom besökarna har bestämda sittplatser. Därför får sådana ställen hålla öppet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp