DELA
Foto: Hanne Salonen/Eduskunta

Riksregeringen faller – besked klockan 17

Regeringssamarbetet har brutit samman efter att Sannfinländarna i lördags valde hårdföre Jussi Halla-aho till ny partiledare.
Statsminister Juha Sipilä (C) (bilden) har lovat ge besked på en pressinformation klockan 17. Det väntade beskedet är att han lämnar in regeringens avskedsansökan och att sonderingarna inleds för en ny regeringsbas.

Tidigare under eftermiddagen meddelade både Sipilä och Samlingspartiets partiledare Petteri Orpo att det inte finns förutsättningar för fortsatt regeringssamarbete med Sannfinländarna. Orsaken är att den nya partiledaren, som dömdes för hets mot folkgrupp 2012, är betydligt mer hårdför när det handlar om flykting- och asylfrågor än företrädaren Timo Soini. Halla-ahos krav var att de två övriga regeringspartierna skulle tillämpa regeringsprogrammets skrivning om flyktingpolitiken hårdare men att Sipilä och Orpo fann det omöjligt.

Som möjliga nya regeringspartier i stället för Sannfinländarna nämns Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna.

– Sannfinländarna har varit det klart mest Ålandskritiska partiet i riksdagen. Om SFP och svenska riksdagsgruppen kallas till regeringsförhandlingar är det en fördel för Åland, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Läs mera i papperstidningen i morgon.