DELA

Riksregeringen avgår

Regeringen Sipilä har avgått på grund av att man inte lyckas föra vård- och landskapsreformen i hamn.

– Det finns inga förutsättningar för reformen. Det är enorm besvikelse för mig, säger Juha Sipilä (C) på presskonferensen från Villa Bjälbo.

Enligt Sipilä är han och hans regering nu tvungna att bära sitt ansvar och avgå.

– Min slutsats är att min regering måste lämna in en ansökan om avgång. Det har jag gjort i dag.

Sipiläs regering fortsätter som expeditionsregering tills en ny regering har utnämnts. Finland går till riksdagsval den 14 april.

Beslutet var hans personliga, säger han.

För Åland betyder det här att höjningen av grundfinansieringen inte blir utlovade 10 miljoner, utan i stället drygt 3 miljoner och att Åland och Finland ska ha nya förhandlingar om att höja avräkningsgrunden. Dessa förhandlingar blir sannolikt av först efter riksdagsvalet i april.

Mats Löfström konstaterar att det är ett stort misslyckade för regeringen.

– Det var deras spetsprojekt för den här mandatperioden. Ett prestigeprojekt, säger han.

När förstod du att regeringen skulle avgå?

-Jag hade inte förväntat mig det. I går strax innan lunch kände jag att den kommer falla i dag (läs igår) eller i morgon (läs idag). Det var sanningens minut. Att regeringen skulle avgå hade jag inte förväntat mig. Samtidigt är jag inte speciellt överraskad. Det är en dramatisk åtgärd och så lite av mandatperioden kvar. För statsministerns del har han bedömt att det är det klokaste han kan göra. Han har sagt det ”resultat eller avgång”.

Vad känner du nu? Lättnad? Besvikelse?

– Det är många känslor som blandas då det tog en så pass dramatisk slutvändning. Vi har jobbat länge med reformen och det ha stundtals varit hårt. På ett sätt är det en lättnad att processen är över.

Speciellt är han lättnad att osäkerheten kring reformen nu försvinner.

– Jag vill inte underdramatisera. Det är naturligtvis en allvarlig sak att regeringen faller. Det ser vi inte ofta i finsk politik.