DELA
Foto: Erkki Santamala

Respit för företag med tulldeklarationer

Momsregistrerade företag i handeln mellan övriga Finland och Åland kan sköta sina tulldeklarationer i det nya systemet eller enligt nuvarande förfarande fram till sista augusti. Det meddelade tullen i går kväll.

Det nya systemet skulle ha tagits i bruk på måndag, men nu får alltså företagen tid på sig till den 31 augusti. Nya Åland skrev i veckan om Ålands näringslivs ”testkörning” av det nya deklarationsformuläret och om företagens oro för en ökad administation och brist på information.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström välkomnar tullens besked. Han skriver på sin Facebooksida:

– Det här är mycket viktigt för alla parter så att det ger möjlighet att på förhand få svar på alla frågor, få testköra systemet samt hitta lösningar som minimerar extra byråkrati och kostnader. I en rättsstat måste alla på förhand veta vad som gäller och här är det tydligt att tidtabellen varit för snäv. Det har i sin tur skapat en mycket befogad oro hos många åländska företag.

Mats Löfström hade i fredags kontakt med Jarkko Saksa, avdelningschef på tullen. Jarkko Saksa återkom till Mats Löfström i går eftermiddag och meddelade att tullen beslutat om en längre övergångsperiod till och med 31 augusti.

Tullen utlovar mer information på sin hemsida inom kort.