DELA
Foto: Stefan ÖhbergSVERIGEFLYG Flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm ska upphandlas för en ny fyraårsperiod. Svenska bolaget Next Jet sköter linjen fram till 1 mars nästa år med gällande avtal.

Rekordvarmt på Åland i november

Temperaturerna i hela Finland var cirka tre grader varmare än långtidsmedelvärdet. För första gången i mäthistorien uppmättes 16,6 graders värme i november i Finland. Rättare sagt på flygplatsen på Åland den 6 november.

Enligt meteorologiska institutets statistik var hösten, alltså perioden september–november den varmaste i mäthistorien i landets södra och västra delar. På andra ställen var hösten ovanligt varm, ställvis exceptionellt varm. Jämfört med den statistiska jämförelseperioden 1981–2010 var temperaturerna i hela landet cirka tre grader högre än långtidsmedelvärdet. Störst skillnad från statistiska jämförelseperioden var det i Lappland, där det var 4–6 grader varmare.

Generellt var november regnigare än normalt i största delen av landet. Mest regnade det i Paljakka i Puolanka där det regnade 146,1 millimeter.

Antalet solskenstimmar var nära det normala i stor del av landet. Allt enligt ett pressmeddelande från Finlands meteorologiska institut.