DELA

Rekordlågt grundvatten

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.

Nu har vi hösten här. Men oktober brukar också kunna bjuda på varma dagar, så kallad indiansommar.

Dagstemperaturerna sjönk under senaste veckan. Det är inte många dagar kvar på september men redan nu kan man säga att dygnsmedeltemperaturen för september kommer att bli mycket varmare än normalt. Det blir nog inget rekord, men väldigt nära.

När det gäller nederbörden når den inte upp till det normala. Fredagskvällen och lördagsnatten gav en del regn som föll ganska jämt över Åland med c:a 12 mm. Gårdagen, det vill säga, onsdagen fyllde på med cirka 9 mm. Gissningen är att septembernederbörden blir runt 75% av den normala mängden. Grundvattennivån har sjunkit ytterligare till rekordlåga -60 cm under vad som är normalt för årstiden.

Med hösten brukar stormarna komma och det fick vi känna på under fredagen och lördagen. Esplanaden blev en lind fattigare och en personbilsägare blev en bil fattigare.

Vindarna var sydvästliga och vid Nyhamn nådde de upp till stormstyrka i byarna med 25 m/sek. Men än blåsigare var det vid Söderarm där man noterade 29 m/sek i byarna. Vinden störde dock inte trafiken i Ålands hav fast det var en del gungande. Skärgårdstrafiken hade dock en del störningar.

Dagens dramatiska väderbild är tagen av Kejo Sjöblom vid Hammarudda och orsakades av stormen Knud när resterna av den nådde oss.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!