DELA

Rederihöjdare i ny skatteparadisläcka

Ledande namn inom Nordic Jetline, som sköter stora delar av skärgårdstrafiken, har kopplingar till Bahamas.

Det avslöjar en ny dokumentläcka.
Efter vårens stora dokumentläcka om privatpersoners och företags kopplingar till skatteparadiset Panama är det nu dags för nästa läcka. Den här gången har uppgifter om 175 000 bolag på Bahamas i Västindien läckt ut till först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung och därifrån vidare till den internationella organisationen för grävande journalister ICIJ och till Yle.

Två namn inom den finländska sjöfartsbranschen dyker upp då Yles MOT och Spotlight har granskat materialet: Hans Jonasson och Janne Aho. De står som direktörer för företaget Global Crew Manning som grundades 2009 på Bahamas.

Jonasson sitter och Aho har suttit i styrelsen för Nordic Jetline som vann upphandlingarna om norra och södra linjen på Åland. Det är dotterbolaget Nordic Coast Line som i dag sköter driften av färjorna.

I Global Crew Manning finns också representanter för den stora tyska koncernen FRS där NJL ingår.

”Lämplig lagstiftning”

– Det här handlar om två personer som har kopplingar till Bahamasdokumenten, Nordic Jet Line eller Nordic Coast Line har det inte, säger Nordic Coast Lines vd i Finland, Oskar Berndtsson.

Global Crew Manning är enligt honom ett finländskt - tyskt samarbete i bemanningsfrågor.

– Det är ett arbetsgivarbolag som inriktar sig på bemanning av internationell sjöfart. Det är ingenting skumt eller märkligt i det, bara positivt. Många rederier har bolag på Bahamas.

Läs mer i dagens Nya Åland.