DELA
Foto: Jonas Edsvik

Rederierna förberedda på coronaviruset

Både Viking Line och Tallink Silja har vidtagit förebyggade åtgärder för att förhindra smittspridning av det nya coronaviruset.
– Vi har intensifierat städningen och uppmanar alla att tvätta händerna ofta, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Både Tallink Silja och Viking Line följer utvecklingen av smittspridningen noga och följer råden från ansvariga myndigheter. Johanna Boijer-Svahnström berättar att rederiet har tät kontakt med Institutet för hälsa och välfärd (THL).

– Jag hade kontakt med THL senast i dag (läs: torsdag). Vi arbetar mest förebyggande och har sedan tidigare extra noggranna städrutiner på grund av att det är kräksjuketider. Men sedan virusutbrottet har vi intensifierat städningen ytterligare och städbolaget använder extra starka rengöringsmedel och städar också oftare. Vi har också handesinfektionsmedel framme och uppmanar både personal och passagerare att tvätta händerna ofta.

Har ni några karantänrutiner för fartygen?

– Ja, det har vi. Det är också samtal som vi har fört med THL. Men en karantänsituation är förhoppningsvis inte så sannolik. Man tillbringar inte så mycket tid på våra fartyg per resa, så risken att någon skulle vara sjuk under resan är inte så stor.

Vad händer om någon blir sjuk ombord?

– Vi har sjukvårdspersonal på fartyget. Men eftersom ett positivt labbresultat krävs för diagnos så kan man inte vara säker på att det är coronavirus förrän passageraren har klivit iland ändå. Sedan kan man få reda på det i efterhand förstås. Kartläggning av var smittade personer har rört sig är också något som vi har pratat om med THL.

Är detta likt något som du har upplevt tidigare eller är det en unik situation?

– Det närmaste är nog sars-epidemin i början av 2000-talet, men det var inte i lika stor omfattning. Sedan har vi förstås haft vanliga influensautbrott och kräksjuka som jag nämnde tidigare. Men ingenting som är större än en vanlig influensa, så visst är det en speciell situation.

Har ni fått rapporter om att någon smittad person ska ha rest med era fartyg?

– Nej, varken passagerare eller anställda.

Talespersonen för säkerhet hos Tallink Silja Sverige heter Hans Friberg. Han berättar att svenska Folkhälsomyndigheten har bra riktlinjer och råd för hur man ska agera när det gäller spridningen av coronavirus.

– Vi får också mycket vägledning från vår branschorganisation Svensk Sjöfart.

Råder det någon oro bland era passagerare?

– Nej, det har jag faktiskt inte upplevt. Vi rör oss ju inte i något högriskområde för smitta.

Har ni några egna rutiner kring karantän och smittberedskap?

– Nej och det ska vi inte ha heller. Vi följer myndigheternas råd.