DELA
Foto: Jonas Edsvik

Rapport: Tekniskt fel bakom Amorella-olyckan

Den direkta orsaken till passagerar-bilfärjan Amorellas bottenkänning sön­da­gen den 20 sep­tem­ber 2020 var ett tekniskt fel. Det konstaterar man i Olycksutredningscentralens utredning.

”Som en följd av ett tekniskt fel i Amorellas effektregleringssystem flyttades den högra propellerns bladvinklar av sig själva till fullt backningsläge när fartyget närmade sig den smala passagen vid Hjulgrund”, skriver OTKES i sin rapport.

Besättningen på kommandobryggan upptäckte att fartygets beteende avvek från det normala och reagerade omedelbart. Fartyget fortsatte ändå att svänga till höger mot farledsområdets kant, vilket ledde till den första bottenkänningen sydost om Hjulgrund. Eftersom fartygets djupgående i fören ökade och fartyget fick slagsida mot höger, beslutade befälhavaren att köra upp fartyget på stranden vid ön Järsö för att stabilisera situationen.

Olycksutredningscentralens utredning av bottenkänningen fortsätter. Utredningsrapporten inklusive utredningsplanen publiceras sommaren 2021.

Läs mer i papperstidningen

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp