DELA
Foto: Elis Annersten

Radiosändningar avbryts för testmeddelanden på 112-dagen

Idag, den 11.2, är det den nationella 112-dagen. Bland annat testas då förmedlingen av varningar till allmänheten i hela landet och även Ålands radiosändningar avbryts.

Det är klockan 11.20 idag som radiosändningarna i landskapet Åland avbryts för några minuter.
”Anledningen till avbrotten är att förmågan att förmedla varningsmeddelanden till allmänheten testas”, skriver Fredrik Sonck, vid för Ålands radio och tv i ett utskick.

Ålands radio testade även igår, både klockan 9.05 och 11. Testningen gäller i alla radiokanaler som återsänds på Åland.

Samtidigt testas även radions egna system för att sända varningsmeddelanden. Ålands radio är myndighetsradion för befolkningsskyddet på Åland.

Det är transport- och kommunikationsverket Traficom som ansvarar för den riksomfattande testningen som genomförs varje år på den så kallade nödnummerdagen den 11 februari, 11.2 Traficoms testmeddelande sänds alltså i alla radiokanaler i landet klockan 11.20.

Vid testningen uppdateras också varningsmeddelanden i tv och på text-tv. Dessutom publiceras varningsmeddelanden på finländska nödcentralsverkets Facebook- och Twitterkonton samt på webbplatsen 112.fi. Syftet med alla tester är att se hur systemet för varningsmeddelanden fungerar i Finland.