DELA
Foto: Jonas Edsvik

Professor om fallet Ahlqvist

Olli Mäenpää, professor i förvaltningsrätt och medlem i Ålandsdelegationen, anser att fallet Leif Ahlqvist är ”ganska allvarligt”.

– Det har pågått länge och det handlar inte om några småsummor, säger han som inte är främmande för en polisanmälan för att få klarhet i om något brottsligt har skett.

Nya Åland har bett honom som utomstående om en kommentar med anledning av Leif Ahlqvists köp av tjänster från sin sons elfirma utan konkurrensutsättning och upphandling, först som hamnchef och sedan som hamnbolagets vd.

I förrgår valde hamnbolagets styrelse att ge Ahlqvist en skriftlig anmärkning och tidigarelägga hans planerade pensionering.

Olli Mäenpää säger för det första att hans utgångspunkt är att det inte är någon större skillnad mellan Ahlqvists agerande som hamnchef, alltså stadens tjänsteman, och hamnbolags-vd när det handlar om att konkurrensutsätta verksamhet.

– Hamnbolaget är helägt av Mariehamns stad och enligt mig kan man jämställa bolaget nästan fullt ut med stadens egen verksamhet i rollen som upphandlare av tjänster.

Han säger att det Ahlqvist gjort låter ”ganska allvarligt” ur en utomståendes perspektiv.

Läs mer i fredagens Nya Åland!