DELA

Pratstundens tio guldkorn från året som gått

Varje år berättar kring 40–50 jubilarer i olika åldrar om sina liv dess vedermödor och lyckligaste perioder i Pratstunden.
Det här är tio av årets guldkorn, utvalda av familjeredaktör Ida K Jansson.

Rune kryddar livet med bakning

Pratstunden med 70-åriga Rune Mattsson är en av de allra mest lästa födelsedagsintervjuerna på nyan.ax. Uppmärksamma Nyan-läsare är bekanta med Rune sedan han i fjol berättade om sin sorg efter frun Christine i reportageseriern I möte med sorgen. I födelsedagsintervjun berättar han att sorgen fortfarande går i vågor.

Hon är mamma, läkare och Europamästare

I födelsedagsintervjun berättar Europamästaren i pingis, Marina Donner, om proffsdrömmarna hon följt sedan hon var 15 och att hon vid 40 års ålder fortfarande känner att hon utvecklas som pingisspelare.

Jeanette vill köra trav tills hon är 70

30-åringen Jeanette Karlssons liv kretsar kring hästarna, stallet, travbanan och barnen. Helst vill hon stanna i ålder men ska hon bli äldre så vill hon vara frisk och köra trav tills hon blir 70. Minst.

Ingmar har sina rötter på Andersö

Hela Ålands skomakare Ingmar Nyholm, 90 år, berättar att han har mycket mer tid nu, sedan han blev pensionär för fyra år sedan, men samtidigt mindre ork att göra allt det där han hade sett fram emot.

Paula är expert på att skapa goda vanor

Många är bekanta med Paula Pärnänen-Mattsson som jobbar på S-market i Jomala. Men färre vet antagligen att hennes Bullet Journal är hennes bibel, att hon varje år avlägger ett årslöfte istället för nyårslöfte och varje månad genomför hon en ny månadsutmaning.

Mirjam är tacksam över livet

Mirjam Öbergs barndom var bra fram tills hon blev sju år. Sedan skickades hon som krigsbarn till Sverige, precis som över 70 000 andra finländska barn under vinterkriget och fortsättningskriget. Det skulle dröja 47 år sedan hon lämnade sina barndomstrakter innan hon fick återse Karelen igen.

Leif har gjort sitt och levt ett gott liv

80-åriga Leif Jansson vet att tiden är på väg att rinna ut och han accepterar det. Listan över det som Åbopojken Leif har åstadkommit kan göras lång. Han var tidigare verksamhetsledare för Finlands Röda Kors Ålands distrikt och före det socialdirektör i Mariehamn, han har fungerat som sakkunningmedlem vid Ålands förvaltningsdomstol och är numera ordförande i äldrerådet i Mariehamn och sitter i ombudsmannanämnden.

Tabitas andliga resa ledde henne hem

Tabita Nordberg var bara 12 år när hennes mamma dog och hon gick in i en brottningsmatch med existentiella frågor. I födelsedagsintervjun inför sin 40-års dag berättar hon om sina destruktiva år, strävan efter balans mellan ytterligheterna och sin födelsedagspresent till sig själv.

”Jag är en rallybil i behov av en kartläsare”

I Pratstunden med 50-åringen Pär Löthman radar äventyren upp sig som ett pärlband. Det är nära döden-upplevelser med kinesiska tjuvfiskare på Stilla Havet och längs den transsibiriska järnvägen. Han har kört hundratals kilometer med hundspann över hela Europa, han har haft en cirkusskola och lett vildmarksutbildningar. Sedan han fick sin officiella adhd-diagnos känner känner han starkt att det snarare är något på tok med resten av världen än med honom, berättar han i födelsedagsintervjun.

Hundraåringen som håller kontakten med Messenger

100-åringen Gundi Holmlund är pigg och pratglad. I födelsedagsintervjun, som görs genom ett videosamtal över Messenger, berättar hon att hon skurit ner på kaffekonsumtionen till en kopp om dagen, om utmaningarna under coronapandemin och att hon håller kontakten med barnbarnen genom Messenger. ”Jag behärskar inte tekniken riktigt men så mycket kan jag att jag kan svara när man ringer, och jag kan ringa och se dem när de växer. Det är en konstig apparat. Men jag får ju hjälp här när det behövs.”