DELA
Foto: Pressbild

Pop på svenska nystart för Staffan

Bortaålänningen Staffan Lindström debuterar som soloartist under namnet Bromander. Videon för låten Vargata Kroken finns på nätet och ikväll spelar han på Bastun.

Han har ett förflutet i indiebanden Seaside Matters och Film Death som spelade på Island In The Sun-festivalen på Jurmo. Låtarna till soloprojektet spelades in i en sommarstuga på Vårdö. Han hade andra musiker med sig men det mesta gjorde han själv.

– Det har varit en berg- och dalbana. Fantastiskt kul med maximal artistisk frihet men också frustrerande när man inte fått till det. Det finns tillfällen när man bara vill kasta datorn i sjön.

Vargata Kroken är sextiotalig solskenspop som kunde vara signerad Håkan Hellström eller tidiga Cardigans.

– Jag lyssnar på jättemånga artister, både högt och lågt. Velvet Underground, Rolling Stones, Beatles, alla de där gubbarna. Men också svensk musik som Ted Gärdestad och Håkan.

Att sjunga om Åland på engelska skulle inte kännas rätt.

– Jag har hållit på på engelska sen jag var femton. Nu ville jag hitta någon form av musikalisk identitet och inte fastna i gamla hjulspår.

Hur känns det?

– Jag är ganska nervös för vad folk tycker. Men hittills har responsen varit bra och det ska bli roligt att spela på Bastun.

I morgon blir det en kort solospelning med akustisk gitarr. Den 1 juli återvänder han med ett femmannaband till festivalen Down By The Sauna.

Japanska indiebloggen Niche Music var bland de första som upptäckte Bromanders video för Vargata Kroken.

Den ska följas av låtar som räcker till en fullängdare men till att börja med släpps de bara digitalt.

– Sen får jag se om det finns en möjlighet att trycka upp dem i ett fysiskt format. Jag har inget skivbolag i ryggen. Jag är bara glad att får hålla på med det här.