DELA
Foto: Stefan Öhberg

Polisen varnar: sökmotorer kan dirigera till falska banksidor

Polisen i Finland går nu ut och varnar för en ny typ av internetbedrägerier. Det handlar om fall där sökmotorn på internet dirigerar användaren vidare till en förfalskad banksida. Hemsidan man hamnar på används för så kallat ”nätfiske” och enligt polisen har detta skett åtminstone i banken Nordeas namn.

Polisen fick de första anmälningarna om bedrägerierna under den sista veckan i januari och gick ut med en varning idag, 4 februari.

I sitt utskick skriver polisen att det finns flera falska webbplatser i bland annat sökmotorn Bings tio första sökresultat. Sökresultatet dirigerar användaren vidare till en sida som ser ut som Nordeas internetbank.

För närvarande har Nordea kännedom om över femtio offer som har gett sina nätbankskoder till en webbplats som används för nätfiske och från vilka pengar har stulits på detta sätt.

– Det handlar om ett nytt gärningssätt som har planerats professionellt. Medlen har överförts utomlands och även tagits ut från en automat i utlandet. Den största stulna summan som stals uppgick till över 15 000 euro, säger utredningsledaren, kriminalinspektör Jukkapekka Risu i polisens utskick.

Polisen manar nu till särskild uppmärksamhet då det gäller sökresultat och tipsar om att det är säkrast är det att direkt gå till den egna bankens webbplats via adressfältet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp