DELA
Foto: Stefan Öhberg

Polisen varnar för fler telefonbedrägerier

Telefonbedragare fortsätter försöka lura ålänningarna på pengar. Nu skickar polisen ut instruktioner till alla hushåll på Åland om hur man ska skydda sig mot bedrägerier och hantera de oönskade samtalen.

Nya Åland har tidigare i sommar berättat som den våg av telefonbedrägerier som nyligen drabbat Åland, och enligt polisen ser de inte ut att minska. Även tillvägagångssättet är detsamma. Bedragarna utger sig för att representera ett åländskt företag och försöker bygga förtroende genom att få personen de ringer att tro att de är i riskzonen för bedrägerier och erbjuder sig att hjälpa till.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att de tagit fram ett utskick som ska sändas till alla åländska hushåll med information om hur man skyddar sig mot bedragare av det här slaget.

– Utskicket är i form av ett kort som det sammanställts några tips kring vad man kan göra för att förhoppningsvis kunna skydda sig mot bedragarna. Kortet kommer delas ut under denna vecka, skriver kommissarie Tommy Thörnroos.

– Minns att de som ringer är proffs på sin verksamhet och mycket trovärdiga i det de gör. Målet med utskicket är att skapa diskussion, medvetenhet och att ge förslag på några korta konkreta åtgärder som var o en av oss kan använda om bedragarna ringer, skriver han också.

Se fyra tips på hur man ska göra om man blir utsatt för ett bedrägeriförsök i faktarutan här intill.

4 tips på hur du skyddar dig mot telefonbedrägerier

Lägg på luren. Om du är misstänksam, lägg på. Ju tidigare du avbryter samtalet desto större chans har du att sätta stopp för bedragaren.

Logga inte in. Använd inte dina nätbankskoder eller Bank-Id i samband med, eller på grund av samtalet.

Lämna inte ut siffror. Till exempel koder från ditt Bank-Id eller betalkort.

Ladda inte ner något. Myndigheter eller banker och institut ber dig aldrig att ladda ner progamvara för att kunna se vad du gör på din dator eller telefon.

Om du drabbas:

Kontakta din bank direkt. Använd spärrtjänst om det är utanför kontorstid.

Polisanmäl och ta stöd av människor i din närhet.

Ring 112 vid pågående brott.

Ring (018) 527 100 om det inte är akut.