DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>SAMARBETAR Landskapsregeringen anlitar Röda korset som sakkunniga i flyktinganläggningfrågor. Från vänster finansminister Roger Nordlund (C), kansliminister Wille Valve (MSÅ) och Eva Storgårds, verksamhetsledare för Röda korsets Ålandsdistrikt.

Partierna positiva till flyktingmottagning

– Vi har fått stöd för att öka takten på flyktingmottagning hos de åländska kommunerna.

Det säger kansliminister Wille Valve (MSÅ) efter gårdagens träff med lagtingspartiernas gruppledare och partiledare.
Men ett beslut om en flyktinganläggning på Åland är en mycket större process och det kan ta många år innan en sådan anläggning förverkligas, tror kansliministern.

Asylfrågor är rikets behörighet och Migrationsverket har ingen kontaktpunkt på Åland. Landskapet ska inleda ett samarbete med Röda korset, som i dag driver hälften av flyktingförläggningarna i Finland.

– Det handlar om att få mera kött på benen för att eventuellt, i ett senare skede, öppna en flyktingförläggning. Men jag vill betona att inget beslut är fattat i den frågan. De är en sak som kräver omsorgsfull beredning, det handlar om människor av kött och blod. Vi måste göra det på ett tryggt och säkert sätt.

Den 18 september möter landskapsregeringen kommunerna ”för att räta ut de frågetecken de möter när de ökar sitt flyktingmottagande”.

Flyktingsituationen i Finland har tidigare inte krävt Ålands medverkan. Men det kan förändras snabbt, säger landskapets integrationssamordnare Johanna Fogelström.

– Vi har aldrig haft en flyktinganläggning här. Är det kostnadseffektivt? Är det praktiskt möjligt? Vi har inget migrationsverk så det finns ingen som kan hantera asylansökningarna.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!