DELA
Foto: Stefan Öhberg

Paf och landskapet lanserar it-utbildning

Den okonventionella kodarutbildningen Grit-lab ska vaska fram framtidens it-genier. 50 studenter ska husera i Pafs lokaler i Jomala från och med hösten 2022.

Utbildningen är lärarlös och det finns heller inga läromedel eller klassrum. I stället ska eleverna lära sig kodning genom att samarbeta och att lösa olika problem på tid. Förhoppningen är att utbildningen ska vaska fram framtidens stjärnskott inom tech och fylla hålet av kompetens i it-branschen.

Utbildningen är tvåårig och de första 18 månaderna är baserad på campus i Pafs lokaler medan de sex sista är helt vigd åt praktik. Den uppfyller kriterierna för studiestöd och inga förkunskaper, inte ens en komplett grundskoleutbildning krävs, för att bli antagen.

Konceptet är baserat på 42, en privat och avgiftsfri programmeringsutbildning grundad av den franska miljardären Xavier Niel och dataingenjören Nicolas Sadirac år 2013. Konceptet finns i 16 länder och i Finland kallas motsvarigheten för Hive. Utbildningen på Åland kommer dock att utgå från Sadiracs utvecklade utbildningsmodell, som heter 01 edu.

Cirka tiotusen personer sökte till Hive förra ansökningsomgången, på Åland hoppas man på runt 2 000 sökande det första året. Utbildningen, som är hundra procent projektbaserad, är avgiftsfri och ansökningsprocessen är omfattande. I det första skedet ska den sökande genomföra ett digitalt test som ska sålla ut dem med mest fallenhet för logiskt tänkande. 150 av de sökande väljs sedan ut till en fyra veckor lång testperiod på Paf där man bedöms utifrån koncentrations- och samarbetsförmåga. 50 av dem väljs sedan ut till själva utbildningen.

– Det kallas för ”swim and sink”. Syftet är att få fram personer med rätt driv och tankesätt, inte nödvändigtvis de med höga vitsord och betyg, säger Daniela Johansson, vice vd på Paf.

Läs mer om Grit-Lab i onsdagens Nya Åland.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp