DELA
Foto: Arkivfoto- Erkki Santamala

Tilläggsbudget presenteras idag – fyra miljoner till begagnad färja

Landskapsregeringen har anslagit fyra miljoner euro till en begagnad färja för linjen Åva–Osnäs i förslaget till tredje tilläggsbudgeten. Upphandlingen av färjan, som ska sättas i trafik under 2023, är redan i slutskedet.

Enligt budgetförslaget ska fartyget börja trafikera rutten Åva-Osnäs så fort hamnen i Åva är färdigställd. Den föreslås också fungera som ersättande tonnage på Föglölinjen som ska förbättra kapaciteten vid översyner och dockningar av den ordinarie färjan. Summan på fyra miljoner inkluderar även ombyggnationer och anpassningar till nuvarande trafiksystem.

I förslaget finns också anslag på 20 000 euro till bekämpning av fisksjukdomen IHN (infektuös hematopoietisk nekros) och biparasiten varroakvalster. Anslaget ska bland annat täcka kostnader för provtagning och förstärkning av personalresurserna på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Läs mer i morgondagens Nya Åland.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp