DELA
Foto: Ida K Jansson

Paf kompenserar alla drabbade företagare

Paf har valt att erbjuda alla de 15 drabbade företagarna en återbetalning av de pengar som bokföraren har stulit av dem. Den totala summan är cirka 780 000 euro.

 
– Vi har valt att betala tillbaka hela beloppet till de drabbade företagen, även de pengar som stals men som inte använts hos Paf. Det är en lång och utdragen historia med många drabbade och personliga tragedier. Vi vill nu verka för att komma till ett avslut som är så värdigt som möjligt för alla inblandade, säger Pafs styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz i ett pressutskick.

Bokföraren förskingrade pengar från de företag för vilka hon skötte bokföringen. Merparten av de stulna pengarna satte hon in på sitt privata bankkonto, från vilket hon sedan förde över pengarna för att spela på Pafs webbsida. Av den totala summan användes ungefär 100 000 euro till annat än spel hos Paf. Paf kommer att erhålla regressrätten för den skuld bokföraren har till företagarna. Bokföreskans kollega kommer att bli helt fri från de betalningskrav som finns på henne.

– Det handlar inte om att lyfta av skulden för det ursprungliga bokföringsbrottet utan om att minimera konsekvenserna för de som drabbades, förtydligar Jan-Mikael von Schantz.

Bland de första företagare som godkänt återbetalningen tillhör de företag som drabbas hårdast av förskingringen.

– För min del kändes det bra att vi kunde komma till ett avslut. Jag uppskattar att Paf har kunnat komma oss till mötes, säger Stig Grönlund delägare av Matkreatören i Mariehamn.

Även tandläkaren Erik Rustner är positiv till förslaget om återbetalning och att han nu kan lägga den här historien bakom sig.

– Jag har ju länge varit aktiv att få till stånd en lösning på frågan. Under det senaste året har jag fått en inblick i hur Paf arbetat med ärendet. Det är på många sätt en väldigt komplex fråga och jag är glad att vi nu kommit i mål, säger Erik Rustner.

Pengarna betalas ut den närmaste veckan till samtliga företagare som accepterat Pafs erbjudande.