DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>ÖVERFÖRS Lemströms kanal är en av de många landskapsägda fastigheter som efter nyår sköts helt och hållet av det nya fastighetsverket.

På fredag har Åland ett nytt fastighetsverk

Den största förändringen som nyåret för med sig på landskapsnivå är det nya fastighetsverket.

Kostnadseffektivt och klimatsmart enligt politikerna.
Vid årskiftet överförs all verksamhet vid landskapets fastighetsbyrå, alla fastigheter och markområden, alla fast och lös egendom, alla fastighetsskulder och fordringar, alla rättigheter, skyldigheter och avtal och inte minst alla anställda vid byrån till det nya fastighetsverket.

Till verket hör i fortsättningen alla landskapets naturområden från Signilskär i väster till Korsörarna i öster och från Källskär i söder till Höckböle holme i norr. Hit hör Post- och tullhuset, Eckeröhallen, Kastelholms slott, Självstyrelsegården och åtskilliga andra byggnader i varierande storlek.

Det nya verket ägs till sin helhet av landskapet. Landskapsregeringen klubbade i går de sista juridiska besluten som krävdes inför den nya lagen som träder i kraft i övermorgon.

Finansminister Mats Perämaa (Lib) skrev efter det så här på Facebook:

– Från och med fredagen den 1 januari 2016 ansvarar landskapets fastighetsverk för skötseln av landskapets fastigheter och markområden. Den preliminära ingående balansen anger 181 miljoner i fastighetsvärden. Inte småpotatis precis. Jag får önska den nytillträdda styrelsen lycka till. Jag räknar med en effektivare fastighetsförvaltning i och med detta.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!