DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>DÖMDES En man hotade i fjol en ordningsman med en golfklubba efter att han nekats inträde till en krog i Mariehamn. Igår dömdes han till fängelse för bland annat olaga hot.

Ovillkorligt för hot mot ordningsman

Fem månaders ovillkorligt fängelse blev straffet för en 25-årig man som fälls för olaga hot, grovt rattfylleri och olovlig körning.
Mannen åtalades för att han i maj i fjol hade hotat en ordningsman efter att han nekats inträde på en krog i Mariehamn.

Enligt åtalet hade han sagt till ordningsmannen att han skulle ”ställa till med en jäkla scen” och att han ”skulle kontakta några killar han kände från fängelset i Åbo”.

En timme senare återvände han till krogen med en golfklubba över axeln och krävde att få tala med ordningsmannen. Samtidigt uppmanade han en annan ordningsman att inte kalla på polis eftersom han hade suttit i fängelse.

På ordningsmannens uppmaning kastade han klubban ifrån sig.

Han fälls för olaga hot mot ordningsmannen som först avvisade honom. 600 euro bedöms vara en skälig ersättning för ordningsmannens lidande.

Tingsrätten förkastar en annan åtalspunkt där mannen enligt åklagaren ska ha skickat hotfulla sms-meddelanden till en kvinna.

Rattfylleriåtalet gällde en körning i staden i juni i fjol. Han hade tre passagerare i en personbil när han körde med minst 1,75 promille i utandningsluften. Han hade inget giltigt körkort.

Frigiven med prövotid

Den åtalade dömdes 2013 till två år och sex månaders ovillkorligt fängelse för bland annat rån. Han blev villkorligt frigiven i början av 2015 med prövotid till slutet av året.

Utöver det ovillkorliga fängelsestraffet på fem månader får mannen körförbud till november 2016.