DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>INVECKLAT Taket på nya Övernäs högstadieskola var ett tidsödande projekt med vinklar, ljuslanterniner och vindskupa för ventilationen.

Övernäsbygge håller tidtabellen

När det intrikata taket väl var färdigt byggt på nya Övernäs högstadieskola i Mariehamn gick resten av jobbet som en dans.

Huvudentreprenören Ålands bygg ligger väl i fas med tidtabellen. Bygget ska vara klart i slutet av juni.
Arbetsledare Ralf Gustafsson och byggbolagets vd Mikael Fagerlund lotsar Nya Ålands reportageteam runt i skolbyggnaden där de flesta mellanväggar nu är uppe. Byggarbetare jobbar med gipsskivor och elektriker och VVS-folk drar rör.

Mycket har hänt sedan i somras när den gamla skolan från 1970-talet revs. Det gamla filttaket, lappat i många lager, lyftes av, väggar och fönster revs och det enda som till sist återstod var den ursprungliga grundplattan av betong samt stål- och betongpelarna och de tjocka limträbalkarna som burit upp det tunga platta taket.

I mitten av augusti var allt rivet och återuppbyggnaden började på den gamla plattan som lyckligtvis var torr. Ralf Gustafssons idé om att bygga taket först visade sig vara lyckad och gjorde det möjligt att bygga väggarna i torra förhållanden.

Men taket var knepigt, säger både arbetsledare och vd. Vinklarna är många och de många lanterninerna gjorde att arbetet tog en hel del tid. När det väl var klart gick arbetet snabbt.

– Nu har vi klarat av ungefär två tredjedelar av jobbet. Allt har gått bra, inga missöden har inträffat och vi håller tidtabellen bra, säger Ralf Gustafsson.

Läs hela bildreportaget om Övernäs skola i papperstidningen eller e-Nyan!