DELA
Foto: Nato

Över 60 procent av ålänningarna stöder Natomedlemskap

En tydlig majoritet av finlandssvenskarna stöder ett Natomedlemskap, det visar det senaste resultatet av medborgarpanelen Barometern.

Den senaste mätningen gjordes i april 2022 och visar att andelen finlandssvenskar som stöder ett Natomedlemskap har ökat med 27 procentenheter till 71 procent sedan den senaste mätningen i november 2021. Då var 44% av den finlandssvenska befolkningen för ett medlemskap i Nato, berättar Barometern i ett pressmeddelande.

Barometern delar även upp undersökningen landskapsvis:
Andelen som stöder ett finländskt Natomedlemskap helt eller delvis är högst i Nyland (74 %), följt av Österbotten (69 %), Egentliga Finland (65 %) och Åland (63 %). Stödet har ökat såväl bland kvinnor som bland män, men männen tar fortsättningsvis tydligare ställning för ett Natomedlemskap än kvinnorna. Såväl andelen som motsätter sig ett Natomedlemskap helt eller delvis och andelen som är osäker har minskat.

Såhär gjordes enkäten:

Analysen bygger på data som samlats in genom tre olika enkäter. Den första enkäten skickades ut till panelen hösten 2019 och besvarades av 3805 personer (80%), den andra hösten 2021 och besvarades av 2602 personer (59%) och den tredje enkäten skickades ut våren 2022 och besvarades av 2815 personer (65%).

Den finlandssvenska medborgarpanelen Barometern är en webbpanel som i nuläget består av drygt 4300 svenskspråkiga i Finland inklusive Åland. Barometern upprätthålls av Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi och finansieras av Svenska kulturfonden 2019-2024.

Läs hela undersökningen här: www.barometern.fi 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp