DELA
Foto: Stefan Öhberg

Östersjöprojektet öppnar för ansökningar

Östersjöprojektet har öppnat för ansökningar från nya projekt som kan finansieras med upp till 500 000 euro. Totalt har man de senaste 20 åren finansierat projekt för Östersjön med cirka 2 745 000 euro.

 
Målet med Ålandsbankens Östersjöprojekt är framförallt att möjliggöra projekt som på ett konkret sätt påverkar och ökar kännedom om Östersjöns tillstånd.

– Östersjön är ett av våra absolut största miljöproblem och befinner sig i ett riktigt allvarligt tillstånd. Samtidigt har vi tagit stora steg framåt och har aldrig varit närmre att vända trenden än vi är idag. Kraften från digitala innovationer har kunnat åstadkomma storskaliga förändringar som man tidigare bara kunnat drömma om. Som konsumenter har vi sett det i allt från musik, taxiresor, betallösningar och logi till miljörelaterade innovationer såsom precisionsgödsling, Ålandsbankens Östersjökort eller cirkulära lösningar inom t.ex. matåtervinning. Det är nu hög tid att koncentrera den kraften på ett av våra största miljöproblem, lokalt såsom globalt, säger Niklas Zennström, medgrundare av Skype i ett pressmeddelande.

Zennström är tillsammans med spelbolaget Supercells vd Ilkka Paananen delaktiga i Östersjöprojektets jury vid bedömning av digitala innovationer.

Vem kan ansöka om finansiering?

– Östersjöprojektets ansökning är öppen för alla som strävar till att med konkreta mål och åtgärder att främja Östersjöns tillstånd. Den som ansöker behöver inte vara etablerad på marknaden. Det viktigaste är att aktören har en idé som siktar på konkreta åtgärder för att främja Östersjöns tillstånd.

Ansökningstiden för Östersjöprojektet 2020 är öppen 26.6 – 30.9.2020. De finansierade projekten offentliggörs i början av nästa år.