DELA
Foto: Johan Stenbäck<07_Bildrubrik>MÖTER HAVET En tre kilometer lång sandstrand löper längs huvudöns västra sida.

Örö öppet efter hundra år

Unik natur, militärhistoria och full service.

För första gången sedan 1915 får man besöka Örö ytterst i Skärgårdshavets nationalpark.
Den som är sugen på nya utflyktsmål med långfärdsbåten har nu för första gången Örö som ett alternativ.

Örö ligger på andra sidan Utö, sydväst om Hitis och Rosala. Den cirka 200 hektar stora huvudön med sina kringliggande kobbar och skär befästes 1915 av ryssarna och då Finland ett par år senare blev självständigt tog den egna militären över. På hundra år har allmänheten inte haft något här att göra.

Sent i höstas lämnade de sista militärerna Örö. Från och med i år lyder området under Forststyrelsen som i sin tur har engagerat Skärgårdskompaniet ab som huvudföretagare för verksamheten.

Bara i år kalkylerar man med tiotusentals besökare. Det finns en handfull olika förbindelsebåtar mellan Örö och fastlandet och en splitterny gästhamn som rymmer 70 fritidsbåtar. Här finns restaurang, vandrarhem och bod, vandringsleder och guidade turer.

Gästerna erbjuds mycket. Naturen är unik och bjuder på bland annat en tre kilometer lång sandstrand, skyddade vikar med strandängar, hedmark och tallskog.

Allt man behöver veta om ön finns på hemsidan örö.fi. På grund av det stora intresset rekommenderas båtfolket att reservera plats i gästhamnen.