DELA
Foto: <07_Bildrubrik>STOR VINST För bara en vecka sedan gick Orklakoncernen ut med ett pressmeddelande om att resultatet före skatt ökat med 87 procent till 946 miljoner norska kronor vilket är cirka 100 miljoner euro.

Orkla bekräftar norsk fabriksflytt

Orkla-koncernens ledning bekräftar nu att det är klart att åtminstone en fabrik i Norge flyttar till Sverige.

Arbetsplatserna i Haraldsby beskrivs som ”utsatta”.
– Det låter kanske lite konstigt och ologiskt men vi är tvungna att effektivera och lägga ner fabriker för att Orkla ska växa.

Det säger Stein Erik Hagen, ordförande i Orklas styrelse i artikel på den norska sajten E24.

– Vissa enheter är lönsamma i dag men vi ser ett behov av att effektivisera vår organisation och kan inte sitta och vänta tills siffrorna blir röda.

Han drar paralleller till området Akerbrygge i Oslo där man byggde lukrativa bostäder, butiker och restauranger på ett före detta varvsområde.

– Det är viktigt att tänka på att det är denna förmåga till omställning som har gjort att vi har lyckats utveckla världens bästa välfärdssamfund.

Hagen bekräftar i artikeln att fabriken i Skien läggs ned och att produktionen av dryckerna Fun Light och Tomteglögg flyttar till Sverige.

Koncernens förtroendeman Terje Utstrand säger till E24 att man är i samma situation i Kristiansund där jobben kan flytta till svenska Falun där Orkla har köpt upp företaget Cederroth.

På frågan om det är de norska arbetsplatserna som är speciellt utsatta i koncernen svarar Terje Utstrand nej.

– Chips-fabriken på Åland i Finland är ett exempel utöver flera andra, bland annat i Baltikum.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!