DELA
Foto: Päivi Mattila

Oppositionen i gemensamt spörsmål om kritiken mot skärgårdstrafiken

Liberalerna, Socialdemokraterna, Hållbart initiativ och Ålands framtid går ihop i ett spörsmål gällande skärgårdstrafiken. Man bjuder in till gemensam presskonferens på måndag morgon.– Det kan man konstatera att det är mycket som utlovats inom skärgårdstrafiken, men mycket lite som levererats, säger Ingrid Zetterman från Liberalerna, som är initiativtagare till aktionen.

Exakt vad som kommer stå i spörsmålet står klart först under presskonferensen imorgon, men en rundringning till partierna gör klart att missnöjet med landskapets hantering av skärgårdstrafiken är utbredd.

– Spörsmål är inget man drar ihop och kastar in för skojs skull, vi är flera som varit frustrerade länge, säger Anders Eriksson (ÅF).

Är det första steget mot misstroendeomröstning?

– Vi ska inte gå händelserna i förväg, vi får se vad debatten utmynnar i.

Han lyfter bland annat den efterfrågade helhetsplanen för skärgårdstrafiken.

– Vi har efterlyst den här omställningsplanen både när vi stod bakom regeringen och nu när vi varit opposition.

Nina Fellman (S) säger att det inte är någon hemlighet att skärgårdstrafiken varit en stor fråga under hela mandatperioden.

– Allt från elhybridskalabaliken till allt som händer nu.

– Om man ser hur det var inför förra valet fanns två frågor som var jättestora; skärgårdstrafiken och kommunreformen. Det har tuggat på hela mandatperioden utan att vi sett något resultat. Då sköter man inte sitt jobb som opposition om man inte reagerar.

Är det en stark signal om allvar att man går ihop i spörsmål?

– Klart att om man ställer ett spörsmål menar man allvar. Det kunde säkert varit många fler spörsmål om det här om det inte varit pandemi.

Även HI vädrar sitt missnöje inför morgondagens presskonferens.

– Vi hänvisar till imorgon för att få den samlade bilden och vad vi vill med spörsmålet, men det som inte är en hemlighet är att vi tycker att det strategiska angreppssättet helt saknas. Det är ett lapptäcke och landskapsregeringen har inte kunnat presentera en längre idé om hur skärgårdstrafiken ska utvecklas, säger Alfons Röblom (HI).

Det är Liberalerna som tagit initiativ till det gemensamma spörsmålet och måndagens presskonferens.

– Spörsmål är i sin natur en allvarlig sak förstås, det är inte som en fråga på en frågestund. Besvikelsen har varit uppe på tapeten hela mandatperioden, säger Ingrid Zetterman (Lib).

 

LÄS OCKSÅ