DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>SNABBKOLL Allt fler butiker kan kolla direkt om sedlarna är äkta eller förfalskade. Den här apparaten finns på Alko i Mariehamn och det tar bara någon sekund att få den testad.

Omöjligt handla för falska femtiosedlar på Alko

Allt fler butiker installerar egna sedelläsare för att slippa ta emot förfalskade pengar.

På Alko i Mariehamn skannas alla sedlar av högre valör i en snabb och behändig apparat.
Det tar bara ett ögonblick för expediten Carolina Juselius att sticka in 50-lappen i apparaten som genast spottar ut den igen.

– Om sedeln är förfalskad larmar sedelläsaren, berättar hon.

Hit lönar det sig alltså inte för innehavare av falska pengar att gå och handla.

Överkonstapel Christoffer Ahlfors berättade i Nya Åland i går hur man gör om man med blotta ögat vill kola om den 50-lapp man har fått i sin hand är äkta eller falsk. Framför allt handlar det om siffran 50 i lila på sedelns baksida som på den falska syns igenom på framsidan. Det silvriga sigillet längst till höger på framsidan visar tre olika bilder på den äkta sedeln men på den falska är bilden den samma hela tiden.

Efter det har han upptäckt nya detaljer som framträder om man lägger sedlarna mot ett ljusbord eller mot en lampa.

– En sådan detalj är vattenstämpeln längst till vänster på sedelns framsida. Den syns tydligare på den äkta. Dessutom är det en tydlig skillnad på det lodräta strecket tvärs över sedeln som man ser när sedeln är belyst. På den äkta är strecket mörkt och man kan läsa texten 50 euro men på den falska är strecket otydligt och det finns ingen text eller siffra.

Läs mer i torsdagens Nya Åland.