DELA

Olagligt att sparka kantor för rattfylla

Grovt rattfylleri räcker inte för att en en församling ska få säga upp en kantor.

Det slår Helsingfors förvaltningsdomstol fast.
Hösten 2014 blåste en kantor, anställd vid en åländsk församling, 2,6 promille i en poliskontroll. Samma dag hade han uppträtt kraftigt berusad vid en musiktillställning för församlingens barn och dessutom uteblivit från en annan tillställning och från kyrkokörens övning.

Händelsen ledde till att församlingens kyrkoråd tog beslutet att sparka kantorn. Rådet ansåg att kantorn med sitt uppträdande väsentligt förändrat förutsättningarna för att utföra sitt arbete och att han inte längre har kyrkorådets förtroende.

Då rådet på nästa möte förkastade kantorns rättelseyrkan överklagade han till Helsingfors förvaltningsdomstol, som enligt kyrkolagen är den instans som granskar dylika frågor.

Nu har svaret kommit – förvaltningsdomstolen upphäver uppsägningen och ålägger församlingen att stå för rättegångskostnaderna.

– Att uppträda berusad vid en tillställning avsedd för barn och köra bil under påverkan av rusmedel är som sådant mycket klandervärt, skriver förvaltningsdomstolen men tillägger att det inte räcker som skäl för att sparka någon.

Läs mer i dagens Nya Åland.