DELA
Foto: Stefan Öhberg

Oförklarlig brandhärd i skafferi upp i rätten

Åklagaren yrkar på minst ett och ett halvt års fängelse – möjligen villkorligt – för mannen som i går stod åtalad för försök till grovt bedrägeri.

Mannen nekar till att ha anlagt branden i sitt hus i Lemland i april 2013.
Tre och ett halvt år har gått sedan aprilnatten 2013 när huset i Lemland Rörstorp totalförstördes i en brand. Ägaren, en yngre man, hade tidigare på kvällen åkt till Sverige.

Larmet gick strax före midnatt. Grannarna, som var ute på promenad, hade upptäckt branden och försökt ta sig in men dörren var låst. De hämtade motorsåg och tog sig in eftersom de inte visste om ägaren befann sig i huset.

Flera frivilliga brandkårer kom till platsen och branden kunde släckas efter att taket lyfts bort och väggar rivits. Mannen kunde inte nås på sin telefon förrän följande morgon och kom men dagen efter branden.

När polis och brandinspektör började syna huset fattade de misstankar. I mannens bilar hittade man en säck med serietidningar som mannen samlat på sedan han var liten, fyra plastpåsar med kläder, kvitton, skol- och konfirmationsfotografier och andra handlingar. Mannens stationära dator fanns i garaget. Enligt stämningsansökan har egendomen burits ut samma dag som huset brann.

Läs mer i fredagens Nya Åland