DELA
Foto: Erkki SantamalaTVEKSAM Bobbie Friberg da Cruz skadade sig i matchen mot KuPS den 3 maj och är ett frågetecken inför HJK-matchen i morgon.

Ödestest inför HJK-matchen

FOTBOLL. Tommy Wirtanen och Dever Orgill missar IFK:s match mot HJK.

Sena tester i eftermiddag avgör om Bobbie Friberg da Cruz och Philip Mantilla kan spela.

– Är man inte hundraprocentig stjälper man laget, säger Friberg da Cruz.
HJK toppar den haltande Veikkausligan inför toppmatchen hemma mot IFK Mariehamn på torsdag. SJK och IFK skuggar HJK en respektive två poäng där bakom, och har dessutom en match mindre spelad än Helsingforslaget.

I morgon har Grönvitt alltså chansen att gå om de regerande mästarna i tabellen i vad som från Ålandshåll redan beskrivs som ”Årets match”. Hundratals grönvita fans kommer att resa med laget och ta plats på Sonera stadion på Kristi himmelsfärdsdag.

– Det är en sådan match man inte vill missa, säger IFK:s Bobbie Friberg da Cruz.

Problemet är bara att han själv riskerar att missa den, och flera av hans lagkamrater är redan borträknade. Förutom långtidsskadade Aleksei Kangaskolkka och Petteri Forsell tvingas även Tommy Wirtanen och Dever Orgill att stå över spel mot HJK.

– Tommy har en liten bristning i ljumsken och blir borta i ett par veckor. Och smällen mot Devers lår (i matchen mot KTP i fredags) visade sig vara så kraftig att några muskelfibrer gick av, så vi måste räkna bort honom i ett par veckor också, säger IFK:s fystränare Kristoffer Weckström.

Frågetecken

Kvar är tretton utespelare i truppen – och två frågetecken för Friberg da Cruz och Philip Mantilla

Göteborgaren har känningar i ett baklår, stockholmaren i en vad.

Båda gör ett sent test på onsdagens träning.

– I måndags fick jag rätt bra respons på hur låret reagerade i vissa löptest. Men jag kan inte träna för fullt än. Det är en balansgång; å ena sidan vill jag spela den här matchen, å andra sidan är det 27 kvar att spela och är man inte hundraprocentig stjälper man laget, säger Friberg da Cruz.

Läs mer i onsdagens Nyan.