DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>DELAT Ja-röstarna var i majoritet i Nyans webb-fråga, men många tycker också att det finns viktigare saker än fyrverkeri att lägga pengarna på.

Nyanläsarna vill ha nyårsfyrverkeri

Staden ska ordna stort fyrverkeri för allmänheten på nyårsafton. Det tycker åtminstone en majoritet av de 354 som röstade i webbfrågan på Nyans hemsida under onsdagen.
På webben frågade vi: Ska Mariehamns stad ordna nyårsfyrverkeri?
Ja svarade 57%, 202 röster.
Nej svarade 43%, 152 röster.
På Nya Ålands facebooksida diskuterades frågan ivrigt. Där tyckte dock de flesta att fyrverkerierna var ett resursslöseri och att pengarna kunde användas till annat.

”För dom pengarna får man till exempel 10 sjyssta begagnade husvagnar till stadens hemlösa….” skrev en person.

Många lyften också frågan om hur djur påverkas negativt av raketskjutandet på nyår. Men där sågs även ”stadsfyrverkeriet” som något positivt.

”Tror nog djuren har det bättre av några minuters smällande runt midnatt än det där småskjutandet mellan jul och nyår som man hör hela tiden.” skriver en läsare.

I dag ska stadsstyrelsen ta beslut om det skall ordnas ett nyårsfyrverkeri på stadens bekostnad eller inte. Mariehamns bildningsnämnd anser sig inte ha pengar till att ordna fyrverkeriet.

Stadsstyrelsen har däremot fortfarande dispositionsmedel kvar som kunde användas för ändamålet. Cirka 7 000 euro skulle fyrverkeriet kosta.