DELA

Nya Åland-gräv nominerat till Snöspadepriset

Annika Orres grävjobb om Enerexit är en av sex finalister i den riksomfattande tävlingen Snöspadepriset 2019, och det enda på svenska. Totalt 40 tävlingsbidrag skickades in från hela landet.

”Beslöt betala sig själva för avvecklingsjobbet” var rubriken på artikeln som Annika Orre skrev och som Nya Åland publicerade den 16 september i fjol.

Den finska föreningen för grävande journalistik motiverar nomineringen av Annika Orres artikel så här (översatt från finska):

”Artikeln i Nya Åland är ett utmärkt exempel på missbruk av offentliga medel på lokalnivå, vad man kan kalla vardagskorruption. Ledande personer i ett företag som ägdes av staden beslutade på egen hand att betala sig själva en ansenlig lön i ett projekt som både försenades allt mer och blev allt dyrare för skattebetalarna. Artikeln är ett skolexempel på lokala mediers förmåga att belysa viktiga nyheter på lokal nivå. Samtidigt visar den hur viktigt det är att transparensen garanteras också då myndigheten eller kommunen har lagt över verksamheten på ett bolag. Utan fungerande informationsinsamling hade viktiga detaljer i fallet förblivit okända för både journalisterna och för de medborgare vars skattepengar finansierade agerandet.”

Priset heter på finska Lumilapio och delas ut av föreningen Tutkivan journalismin yhdistys.

Övriga nominerade är tidningen Kaleva ja Lapin Kansa, Ilta-Sanomat, Yle MOT, Yle A-Studio och Helsingin Sanomat.