DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Nyan säger upp avtal med posten

Nya Åland har sagt upp avtalet med Åland post om morgonutdelning.
Utdelningstiden för tidningen kan förändras efter årsskiftet i Mariehamn, delar av Jomala och Lemland Järsö. Bolaget har sagt upp avtalet om särdistribution med Posten Åland, alltså det avtal som gäller tidigare utdelning av tidningen i vissa områden.

Varför görs detta?

– Det här är enbart en ekonomisk fråga. Vi jobbar kontinuerligt med att se över våra kostnader och när prisskillnaden mellan särdistribution och utdelning med vanliga posten blev för stor väljer vi att fokusera våra resurser på innehållet i tidningen i stället för på utdelning , säger vd Patrik Ekblom.

Vad innebär det här för läsarna?

– För många ingenting alls eftersom Nya Åland redan delas ut med posten på hela Åland, förutom just Mariehamn och delar av Jomala och Järsö. Alla prenumeranter har ju tillgång till Nyans innehåll digitalt redan klockan 22 kvällen före utdelningsdag. Istället för att höja prenumerationspriset för att bekosta den dyrare utdelningen har vi valt att sänka distributionskostnaderna. Det drabbar läsarna betydligt mindre, säger Ekblom.

Vad händer nu?

– För utdelningen av papperstidningen tittar vi nu på andra lösningar, men eftersom det är monopolställning på Åland så är det svårt.

Hittas ingen alternativ lösning innan nyår innebär det att posten kommer att sköta utdelningen av Nya Åland på hela Åland i samband med den vanliga postudelningen.

Anna Björkroos

Innehållet viktigast

– Vi jobbar i en tuff bransch men på redaktionen lägger vi fullt fokus att Nyans innehåll ska vara attraktivt och ska vilja läsas oberoende av tidpunkt. Vi går mot en allt mer digital framtid och märker att fler och fler prenumeranter läser e-nyan och där har ju en eventuell förändring i utdelning ingen betydelse, säger chefredaktör Anna Björkroos.

Annika Orre