DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nyan hjälper dig att hitta din kandidat

Ska EU förbjuda storskaligt trålfiske i Östersjön och underlätta all handel med regioner och länder i Europa som inte ingår i skatteunionen? Det är två av frågorna du får ta ställning till i Nyans och Yles EU-valkompass.

Nya Åland har fått skräddarsy en valkompass tillsammans med Yle inför EU-valet. Den går nu att hitta via Nya Ålands hemsida. De frågor som Nya Åland ställt och som man får ta ställning till behandlar storskaligt trålfiske och handel. Övriga frågor omfattar ämnen som klimat, säkerhet, pengar, invandring, utbildning och jordbruk.

“För Yle är valkompassen ett konkret sätt att stärka demokratin. Valkompassen ökar intresset för valet och uppmuntrar finländarna till att röst”, säger Svenska Yles ansvariga chefredaktör Johanna Törn-Mangs i ett pressmeddelande.

Valkompassen blir tillgänglig den 10 maj och finns på svenska, finska, engelska, ryska, nordsamiska och arabiska.

Valkompass

Valkompassen hjälper väljare att hitta kandidater med liknande åsikter och värderingar som ens egna.

I år deltar Ylöjärven Uutiset, Lempäälän-Vesilahden Sanomat, Suomen Kuvalehti, Ålands Radio och Tv, APU, Maaseudun Tulevaisuus, HSS Media, Åbo Underrättelser, Hilla och Nya Åland i samarbetet kring valkompassen.

Samtliga samarbetspartner får sin egen skräddarsydda valkompass med två egna frågor. I övrigt baseras valkompassen på Yles påståenden. Frågorna i kompassen har utarbetats av arbetsgrupper bestående av Yles redaktörer som är väl insatta i politiska frågor och beslutsfattande på EU-nivå.

Valkompassen är avgiftsfri för alla deltagare.