DELA
Foto: Fredric Häggblom

Nyan.ax slår nytt rekord-över 10 miljoner besök

10 miljoner besök registrerades på Nya Ålands hemsida nyan.ax under år 2020. Det är en ökning med 3 miljoner jämfört med föregående år och hemsidans högsta besökssiffra någonsin.

Statistiken för nyan.ax visar 10,3 miljoner besök på Nya Ålands hemsida under hela 2020. Det är den högsta besökssiffran i tidningens historia och en ökning från 7,4 miljoner besök år 2019 och 7,3 miljoner år 2018.

– Det är helt otroliga siffror. Det är knappt jag vet vad jag ska säga. Förstås är det verkligt glädjande att så många använder Nya Åland som sin nyhetskanal och källa till information, säger chefredaktör Anna Björkroos.

Förtroende

I mitten av mars syns en tydlig ökning av trafiken till hemsidan, vilket sammanfaller med att undantagstillstånd infördes i Finland och Ålands landskapsregering började med sina dagliga presskonferenser.

– Det är en bekräftelse på att vi har ålänningarnas förtroende, att man vänder sig till Nya Åland när det krisar och man vill ta del av kontrollerad information. Under den mest intensiva coronaperioden i våras satt vi i telefon nästan oavbrutet, väldigt många ringde då till tidningen för att få veta vad som egentligen gällde, säger Anna Björkroos, som drar paralleller till dygnet efter stormen Alfrida.

– Även då märkte vi vår hemsidas otrolig räckvidd. Vi matade ut 24 artiklar på 24 timmar, som visades över 200 000 gånger under bara det dygnet.

Inte bara corona

Artiklar som rör coronapandemin, till exempel att skolorna övergår till distansundervisning och att restauranger och kaféer stängs, hör till de mest lästa under mars månad. Men också att åländske kocken Michael Björklund ställer upp i svenska tv-programmet Robinson.

– Vi ålänningar vill såklart även läsa om positiva saker. Vem blir inte glad av att se Micke höja Robinson-statyetten.

Den enskilt mest visade artikeln under hela året är en ledare av Michael Hancock med rubriken ”Din tid är över Paolo Roberto”. Den har klickats på över 32 000 gånger.

– Det är tidningens linje att främja en öppen samhällsdebatt och därför är jag kanske lite extra glad och stolt över att våra goda ledarskribenter får sådant gensvar på sina texter. Vi har därför också valt att fortsättningsvis ha ledarna öppna att läsa för alla på vår hemsida, även för icke prenumeranter, säger Anna Björkroos.

Det är alltså inte bara nyheter och information som direkt eller indirekt rör coronapandemin som lockat många besökare till Nya Ålands hemsida.

Flest besök på nyan.ax under hela 2020 gjordes den 23 september. Då besöktes hemsidan av 127 700 som ville se livesändningen från bogseringen av Viking Lines Amorella som gått på grund tre dagar tidigare.

En annan topp i webbtrafiken i år är den 21 november när Viking Grace gick på grund. Då registrerades 67 900 besök på hemsidan.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp