DELA
Foto: Ari Sundberg/SPT

Nya rekommendationer följer oroväckande coronaläge

Med 9 konstaterade fall på två veckor och över 80 personer i karantän är coronaläget på Åland oroande. Vi befinner oss på randen till spridningsfasen och landskapsregeringen skärper nu rekommendationerna. 

 
Av de konstaterade fallen finns två där man inte kan utesluta samhällssmitta.
– Det betyder att de smittor vi ser är toppen av ett isberg, vi antar att det finns fler smittade, sade landskapsläkare Tora Woivalin under måndagens presskonferens.

Med anledning av detta tillkännagjorde landskapsläkare Knut Lönnroth för nya rekommendationer som kommer träda ikraft på grund av läget.
– I och med den här ökningen gör vi en bedömning att sannolikheten är hög att vi hamnar i spridningsfasen. Det räcker med ett fall till av samhällssmitta och det kan hända nu under presskonferensen.
Från och med fredag kommer tillställningar och sammankomster begränsas till max 20 personer. Ansiktsskydd rekommenderas nu förutom i kollektivtrafik, vid inresande från riskområden samt före eller efter provtagning, också i offentliga lokaler inomhus.
– Butiker, köpcenter, posten, biografer, museer, kyrkor…. När det gäller gym och idrottsanläggningar så behöver de inte användas när man utövar sin sport, men nog i omklädningsrum och gemensamma lokaler.
Ansiktsskyddreglerna gäller personer över 15 år.
Vad gäller resor bör alla av det ”onödiga slaget” undvikas.
– Shoppingresor till exempel är en onödig resa, konstaterar Lönnroth.