DELA
Foto: Stefan Öhberg

Nya moderatledaren vaskas ur högborgen

Den som ska leda Moderat samling ska sitta i lagtinget eller landskapsregeringen.

Det är utgångspunkten för partiets valberedning.
– Vi i valberedningen anser att det skulle vara svårt att ha en partiledare som inte är med i lagtinget eller i landskapsregeringen. Det ger oss sex möjliga personer och det är i den kretsen vi söker Johan Ehns efterträdare, säger Roger Jansson i valberedningsgruppen.

De som valberedningen tittat närmare på är följaktligen lagtingsledamöterna Petri Carlsson, Annette Holmberg-Jansson, Gun-Mari Lindholm och Tage Silander och ministrarna Mika Nordberg och Wille Valve.

Av dem har Carlsson, Silander och Valve tackat nej. Återstår alltså Holmberg-Jansson, Lindholm och Nordberg. Ingen av de tre har ännu offentligt sagt ja till att kandidera till posten.

De partimedlemmar som Nya Åland har pratat inofficiellt med tycks se Holmberg-Jansson som det hetaste alternativet. Argumenten är att hon har ett brett stöd inom partiet, att det skulle vara dags med en kvinna på posten och att hon inte är bosatt i Mariehamn och därför motsvarar partiets strävan att ytterligare bredda sin väljarkår. Å andra sidan är Lindholm också kvinna och både hon och Nordberg är skrivna i andra kommuner än staden.

Valberedningen ska lägga fram sitt förslag ett par veckor före partiets höstmöte den 28 november.

Men Moderaterna ska inte bara välja ny partiledare och styrelse i höst, partiets valberedning har dessutom händerna fulla med en intern omorganisation.

– Behovet har funnits sedan flera politiker från Obunden samling ingick i Moderaterna men vi behöver se över organisationen också av andra skäl, säger Roger Jansson.

– Vi behöver införa en kraftfull delegering för att allt det arbete som styrelsen beslutar om fortsättningsvis inte ska hamna på partiledarens bord. Och med tanke på att alla av oss jobbar med målet att vi ska bli Ålands populäraste parti krävs det också en annan organisation.

Partiet ska godkänna principerna för omorganisationen den 26 oktober.