DELA
Foto: Niclas Nordlund
Både ejdrar och örnar med fågelinfluensa har nu hittats på Åland.

Nya bekräftade fall av fågelinfluensa – kontakta genast myndigheterna om du hittar döda fåglar

Fågelinfluensan sprider sig snabbt i Europa. Nu har havsörnar på Kökar och pälsdjur i Österbotten smittats. Landskapsregeringen påminner därför allmänheten om att skydda tamfåglar, undvika kontakt med döda fåglar samt att meddela myndigheter om stora mängder döda fåglar påträffas.

I ett pressmeddelande idag, på fredagsförmidagen, berättar landskapsregeringen att Livsmedelsverkets undersökningar bekräftar att havsörnar som hittats döda på Kökar den 28 juni i år har dött av högpatogen fågelinfluensa av typ H5N1.

Det är samma virus som påträffades hos döda ejdrar på Lågskär i juni.

Livsmedelsverket utreder för närvarande prover av flera massdödsfall bland måsar från olika håll i Finland. Smittan har även hittats hos tamfåglar och på pälsdjursgårdar.

Allmänheten uppmanas nu att vara försiktig, och inte vidröra döda fåglar eller fåglars avföring utan skyddsutrustning.

”Vid kontakt med döda fåglar eller avföring bör händerna tvättas noga med tvål.”

Om man stöter på sjuka eller döda fåglar ska man ta kontakt med Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, eller landskapsregeringen omedelbart.

”Minskad förbrukning av vatten och foder eller minskad äggproduktion kan vara tecken på fågelinfluensa. Även massdöd bland sjöfåglar och måsar eller enskilda döda rovfåglar ska anmälas till myndigheterna, så att nödvändiga prover kan skickas till Livsmedelsverket i Helsingfors.” skriver landskapsregeringen i sitt pressmeddelande.