DELA
Foto: Matilda Saul
Nya Ålands vd Jenny Schuhmeister visar upp den nya reklamytan på Alandicas fasad.

Nya Åland får Alandicas väggar att byta skepnad i unikt marknadsföringsprojekt

På två av kongress- och kulturhuset Alandicas väggar finns ny teknik som kan visa både video och bilder i storformat.

– Jag ser det här som ett lyft för hela stan, det är bara fantasin som sätter gränser, säger Nya Ålands vd Jenny Schuhmeister.

Hon kom på idén och Nya Åland kan nu erbjuda en helt unik marknadsföringsplats.

Den som rört sig i Mariehamns centrum på sena kvällar den senaste tiden har troligen redan sett att Alandicas södra och västra vägg kan byta skepnad. Till exempel under självstyrelsedagshelgen vajade den åländska flaggan i digitalt storformat på väggarna.

Det som testkörts är Nya Ålands satsning på ett helt nytt koncept för marknadsföring. Som bäst pågår arbetet med att trimma in den 400 kvadratmeter stora annonsytan baserat på led-slingor, som alltså täcker i praktiken nästan hela Alandicas väggar i riktning mot Nygatan och Strandgatan.

– Nu är Åland med i raden av platser som Sidney, Dublin, Milano, Florens och Fukuyama där den här tekniken redan finns. Det känns häftigt, säger vd Jenny Schuhmeister.

Alla tillstånd

Schuhmeister berättar att det har varit en lång process med projektet.

– Dels gällde det att hitta rätt teknik och sedan krävdes förstås de rätta tillstånden. För att få allt att funka har vi jobbat tillsammans med Alandica, landskapets fastighetsverk och Mariehamns stad. Men alla har varit otroligt tillmötesgående och har förstått vilket lyft det här är för hela staden, säger hon, och funderar vidare på hur tekniken kan användas:

– Kanske det här är det nya alternativet till fyrverkerier? Det är bara fantasin som sätter gränser, säger hon.

Stort och litet

Alandicas egna evenemang kommer ibland att synas på väggarna, men det är Nya Åland som säljer och sköter det för Åland helt unika konceptet.

– Det finns inget liknande här tidigare, säger Schuhmeister, och fortsätter:

– Nu kompletterar Nya Åland med en helt ny produkt. Vi kan alltså erbjuda våra kunder att marknadsföra sig i tidning, hemsida, app, bio, vanlig ledskärm och så det nya som går under arbetsnamnet ”Nyan-väggen”

Vem får annonsera på väggarna?

– Det kommer att vara möjligt för både större och mindre annonsörer. Man kan förstås köpa hela ytan exklusivt, men Nya Åland planerar också att köra eget innehåll som väder och nyhetsrubriker och då finns möjlighet att vara med och synas i det sammanhanget.

Ser fram emot jul

Mycket är fortfarande oklart, till exempel under vilka tider som led-slingorna kan lysa under olika årstider och ljusförhållanden. Testerna har nu gjort under ljusaste juni, vilket har gjort att man varit tvungen köra sena kvällar och nätter.

– Så när dagarna blir mörkare kommer vi att vara redo att använda detta fullt ut. Vi ser fram emot julen och att erbjuda möjligheten att skicka julhälsningar också på väggen, vid sidan av tidningen och hemsidan, säger Jenny Schuhmeister.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp