DELA
Foto: PRIVAT

Ny storseger för JoHo Pyro

Åländska JoHo Pyro vann en ny stor tävling i helgen. I finalen i den internationella fyrverkerifestivalen i Da Nang i Vietnam besegrade de Storbritannien.
Inför finalen utlovades en halv miljon personer i publiken, och ytterligare 20 miljoner tv-tittare. JoHo Pyro representerade Finland och det var första gången både landet och det åländska fyrverkeriföretaget deltog i tävlingen i Vietnam.

– Det känns lite overkligt, vi är med i intervjuer och folk känner igen oss. säger grundaren Johan Holländer till Nya Åland över en hackig telefonlinje från Vietnam.

  • Men det känns otroligt bra, maskineriet med grabbarna har gjort ett fantastiskt jobb trots att det har regnat och varit väldigt varmt. Grabbarna hemifrån har också gjort ett enormt arbete, det var skönt att få knyta ihop hela säcken,

Efter lördagens seger blev det inget firande, men på söndagen gick alla tävlande ut och åt middag tillsammans, berättar han.

– Det är en stor seger för oss, det är den största tävlingen vi har varit med i. Vi är ett så litet lag och var inte förhandstippade vinnare alls.

Har tävlingen gett er någon synlighet internationellt?

– Oja, det har varit ett sådant massivt mediauppbåd. Nu vann vi ju i går (läs: i lördags), men saker och ting händer nog.

Temat för finalen var ”Setting Sail”, alltså sätta segel, och JoHo Pyro byggde sin show som en berättelse kring hur det var att segla med Pommern förr i tiden.

– Vi presenterade Pommern och försökte förmedla känslorna ombord, i bra väder och dåligt väder, och hur man bara hade vad man hade om man blev sjuk ombord.

Till fyrverkerishowen spelade de bland annat Robbie Williams låt ”Angels”, Adeles ”Rolling in the Deep” och ”Shallow” med Lady Gaga.

JoHo Pyro tävlade mot det lag som representerade Storbritannien.

– De var stentuffa, de gjorde en riktigt bra show.

Vad tror du det var som gjorde att ni vann?

– Jag tror att vi lyckades få hela storyn att hålla ihop. Folk förstod vad vi ville förmedla.

Tuffa regler

Trots JoHo Pyros litenhet i sammanhanget var utgångsläget detsamma för de båda lagen. De fick exakt samma mängd material och hade tre dagar på sig att designa hela showen.

– Vi har producerat den här showen på rekordtid, begränsningarna gjorde att man fick försöka hitta lite enklare vägar. Men våra förutsättningar var lika, så tävlingen blev på alla sätt rättvis.