DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ny dom avslöjar: Paf tog in stulna pengar 2015-2016

En kreditrådgivare i riket dömdes förra månaden för att för två-tre år sedan ha förskingrat stora pengar av sin arbetsgivare Danske Bank.

Mannen spelade bort pengarna på bland andra åländska Paf.
Mannen – en tidigare kreditrådgivare på ett av Danske Banks Esbokontor i Finland – dömdes förra månaden för grovt bedrägeri och grov förskingring av Esbo tingsrätt till ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff.

De brott han dömdes för pågick från oktober 2015 fram till dess han greps som brottsmisstänkt i början av augusti 2016.

Mannen hade utnyttjat sin ställning i banken för att komma över pengar till sitt nätspelande. Han gjorde många falska kreditansökningar i sex bankkunders namn och med deras personuppgifter, lyfte själv lånen och förde över pengarna till sina egna konton i Nordea och Danske Bank. Alla de falska kreditansökningarna gällde påhittade inköp av placeringsbostäder i Helsingfors och enligt kreditansökningarna gällde bostaden som säkerhet för lånet. Ansökningarna godkändes sedan av Danske Bank.

På det här sättet kom mannen, född 1987, över omkring 1,3 miljoner euro. I domen framgår att han behövde pengarna för att finansiera sitt nätspelande. Han betalade tillbaka en del av pengarna till banken under tiden för att dölja brotten och bankens förlust uppgick sist och slutligen till 887 000 euro, pengar som nu återkrävs av den dömde som spelat bort allt. Inklusive rättegångskostnaderna uppgår summan till totalt 900 000 euro.

I domen framgick inte vilka spelbolag som mannen haft spelkonton i och därför begärde Nya Åland att få tillgång till förundersökningsmaterialet från polismyndigheten. I förundersökningen framgår att mannen från och med 1 april 2015 satt in 561 790 euro på sitt spelkonto hos Paf och tagit ut 432 030 euro. Förlusten uppgick till 129 760 euro.