DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nu säljer Viking kontorsbyggnad

2,5 miljoner är utgångspriset när Viking Lines kontorsbyggnad på Storagatan i Mariehamn nu ligger ute hos mäklare.

Redan i december i fjol berättade Nyan om att Viking Line övervägde att sälja sin kontorsbyggnad på Storagatan, då man hade tomma rum i båda kontorshus i Mariehamn.
– Eftersom vi har minskat vår personal ser vi över alla möjligheter att minska på våra kostnader och se över våra sätt att jobba, sade Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström då till Nyan.
Många kontor
Nu ligger fastigheten ute till försäljning hos mäklare för ett utgångspris på 2 550 000 euro. Enligt mäklarinformationen handlar det om en kontorsbyggnad som uppfördes 1980 i tre våningsplan, totalt cirka 1 350 kvadratmeter, samt källarvåning.
Entréplan, där bland annat rederiets resebutik finns idag, finns plats för stor expedition, sju kontorsrum och trapphus med hiss. I andra våningen finns bland annat tio kontor i olika storlek, kafferum och förråd, och våning tre inrymmer ytterligare 14 kontor.
I källarplan finns bland annat två stora arkiv, sex mindre lagerutrymmen och ett skyddsrum (förråd).

Driftskostnaden för fastigheten ska enligt mäklaruppgifterna uppgå till 42 000 euro per år. Bland de största posterna finns cirka 22 000 euro för el, 9 000 euro för fjärrvärme samt 6 000 euro för sophantering.

Tomtens areal är drygt 2 100 kvadratmeter och har en byggnadsrätt om 1 360 kvadratmeter, så den är i stort sett förbrukad.
“Tomten kan, enligt gällande stadsplan, få en förhöjd byggnadsrätt med 25 procent om tomten nyttjas för affärs – eller turiständamål och våningsytan för bostäder ej överstigen 25 procent av den totala utbyggda våningsytan.” står det i prospektet.