DELA

Nu är det riskfritt att surfa inom EU

Tidigare har kunder riskerat att få en skyhög telefonräkning efter utlandssemestern. Nu är det slut med det. I dag träder EU-direktiv om nya roaming-avgifter i kraft

– Förut kunde många slå av mobilen på utlandsresan. Nu är det helt riskfritt och tryggt, säger Daniel Dahlén, vd på Ålcom.
Åländska Ålcom har redan anpassat sina abonnemang efter det nya EU-direktivet. Daniel Dahlén berättar att de lanserade nya EU-paket i början av juni. Där kan man välja abonnemang med surf inom hela EU och EES. Även Grönland och Färöarna är inkluderade.

– Har man en viss surfmängd här hemma så kan man nu konsumera det hur som helst inom EU och EES, säger han.

När datamängden tar slut så kan man köpa en tilläggskvot med en kostnad till 9,90 Euro per gigabyte. Det tillkommer ingen daglig engångskostnad utomlands.

– För vår del finns inte landet Finland längre, utan nu är det EU och EES som är vår hemmamarknad.

Sedan Ålcom införde de nya paketen den 1 juni så har många kunder redan bytt till de nya abonnemangen. Det gamla abonnemangen kommer att fortsätta fungera som tidigare tillsvidare, förklarar Daniel Dahlén.

– Vill man vara säker på att inte råka ut för roaming-kostnader på sin utlandsresa så är det viktigt att man byter till de nya paketen, poängterar han.

Fortfarande gäller det också att tänka sig för när man befinner sig i gränsområden, då risken finns att ofrivilligt kopplas upp till grannlandet.

– Om man exempelvis åker skidor i Alperna, så finns ju Schweiz nära, dit denna fria roaming inte sträcker sig, säger han.