DELA
Foto: Stefan Öhberg
Nordjobbare och projektansvariga, från vänster Maija Borén, Elina Pyhtilä, Johanna Hannukainen, Inka Laitinen, Katri Heikkinen, Emmi Pousi, Hilkka Paasonen, Fransisco Menendez och Myriam Husell. Längst fram står Frøya Finne Ljønes.

”Nordjobb har länge varit populärt bland unga”

På onsdagsmorgonen fick Nya Ålands redaktion besök av ett flertal nordarbetare, ungdomar som deltar i Nordjobbs program vars syfte är att förse deltagare med boende och arbetsmöjligheter på den nordiska arbetsmarknaden. Nordjobb har verksamhet i samtliga nordiska länder, inklusive de självstyrande områdena Åland, Grönland och Färöarna. Vi fick chansen att ställa några frågor till en av programmets projektassistenter Frøya Finne Ljønes.

Berätta lite om det ni arbetar med.

– Vi kommer från Nordjobb. Arbetsprogrammet finansieras av Nordiska ministerrådet och syftar till att öka mobiliteten mellan de nordiska gränserna och att hjälpa till med jobb- och boendemöjligheter för personer mellan 18 och 30 års ålder. Vi erbjuder både kultur- och fritidsprogram, och kryssningen till Åland var en del av kulturprogrammet.

Vad är det bästa med att nordjobba?

– Det bästa med att nordjobba är att få arbetserfarenhet samtidigt som man kan resa. På Åland har vi fått möjligheten att träffa de som jobbar här. Nordjobb etablerades i mitten på 1980-talet och var redan då populärt bland unga.

Hur många arbetar på Nordjobb?

– Det är väl ungefär en projektledare och en projektassistent per land, så mellan 16 och 20 personer som jobbar med projektet.

Finns det några du skulle vilja hälsa till?

– Jag vill hälsa till min mamma Sofie och min pappa Jostein. De har jobbat som journalister, så jag växte upp på tidningsredaktioner.