DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Nordens mest ojämställda parlament”

Könsfördelningen i lagtinget och sjömäns möjlighet att e-rösta var de två stora frågorna när förslaget till ny vallag debatterades i lagtinget.
Pernilla Söderlund (Lib) konstaterade att den åtgärd med målet att främja jämställdheten som fanns med i arbetsgruppens förslag inte finns med i lagförslaget.

– Vi sitter i Nordens mest ojämställda parlament och vi har en vallag framför oss som inte syftar till att öka jämställdheten i parlamentet, sa hon.

Hon lyfte också upp den handlingsplan som Sveriges riksdag jobbar efter för att uppnå en mer jämställd riksdag. Förra året det deltog hon i ett nordiskt evenemang på temat jämställda parlament.

– Jag fick ju dock sitta och hålla i skämskudden, konstaterade Pernilla Söderlund.

Hon fick bifall av social- och hälsovårdsminister Wille Valve (MSÅ). Han förklarade att den jämställdhetsbonus som arbetsgruppen föreslagit inte varit tänkt att vara reglerad i lag, utan ska ingå som en del av anslaget för politisk verksamhet i budgeten.

– Jämställdhetsbonusen kommer att innebära att det partiet som ställer upp kandidater förväntas ha lika många kandidater av manligt som av kvinnligt kön på kandidatlistan för att kunna ta del av bonusen, förklarade han.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!<”Byline tfn”>